Un blog despre chestii...

Salut si bine ai venit pe blogul despre chestii ! Pe acest blog gasesti tutoriale php/mysql, tutoriale html/css, articole despre blog, template-uri html gratuite create de mine, template-uri psd, icons, diverse tutoriale pentru platforma blogger.com, scripturi php gratuite, diverse din ramura web.

Retele fara fir – tipuri de retele fara fir

Un comentariu
O retea fara fir asigura posibilitatea utilizatorilor de a comunica si de a accesa informatiile, fara folosirea cablurilor. Retelele fara fir permit oamenilor sa interactioneze prin intermediul e-mail-ului sau al navigarii pe internet, dintr-o locatie preferata.
Retelele fara fir sunt utilizate de multi ani. De fapt, formele incipiente ale comunicarii fara fir includ si acoperirea si descoperirea focului cu pieile de bizon, de catre indienii nord-americani, pentru a transmite, cu ajutorul fumului, semnale catre semenii aflati la mari distante. De asemenea, folosirea pulsurilor de lumina pentru a transmite informatii intre nave, prin codul Morse, a fost si este inca o forma importanta de comunicare. Desigur telefoanele mobile constituie si acestea o forma de comunicare fara fir foarte raspandita astazi, prin care oamenii pot vorbi intre ei cand se afla in diferite parti ale lumii.

Retelele fara fir se impart in cateva categorii, in functie de marimea ariei fizice pe care o pot acoperi. Urmatoarele tipuri de retele fara fir satisfac necesitatile diversilor utilizatori:
 • retea personala fara fir ( in limba engleza: wireless personal-area network acronim PAN )
 • retea locala fara fir (in limba engleza: wireless local-area network acronim LAN )
 • retea metropolitana fara fir (in limba engleza: wireless metropolitan area network acronim MAN )
 • retea extinsa fara fir (in limba engleza: wireless wide-area network acronim WAN)
TIP ARIE DE ACOPERIRE
PERFORMANTA
STANDARDE
APLICATII
PAN fara fir incapere medie Bluetooth, IEEE 802.15 si IrDA inlocuirea cablurilor pentru periferice
LAN fara fir cladire sau complex de cladiri inalta IEEE 802.11, Wi-Fi si Hiper Lan extensii mobile ale retelelor cu cabluri
MAN fara fir oras inalta brevet, IEEE 802.16 si WIMAX retele fara fir fixe, intre domicilii si sedii de companii si Internet
WAN fara fir globala scazuta CDPD si Cellular 2G, 2.5G sau 3G acces mobil la Internet din zone exterioare unor locatii

Salutare ! Daca ti-a placut acest articol click pe unul din butoanele de mai jos si da-i share in reteaua ta de socializare. De asemenea poti lasa si un comentariu cu privire la acest articol. Multumesc !

Un comentariu :

 1. Salut! Desfășor un concurs pe blogul meu unde sunt puse în joc premii de 2 000 RON în pachete de hosting + domeniu gratuit .ro. Dacă te interesează poți afla mai multe detalii aici: https://damianirimescu.ro/concurs/concurs-ducadu-cloud-hosting-pune-la-bataie-premii-in-valoare-de-2000-lei-participa-si-tu/

  Cu respect,
  Damian Irimescu

  RăspundețiȘtergere