Un blog despre chestii...

Salut si bine ai venit pe blogul despre chestii ! Pe acest blog gasesti tutoriale php/mysql, tutoriale html/css, articole despre blog, template-uri html gratuite create de mine, template-uri psd, icons, diverse tutoriale pentru platforma blogger.com, scripturi php gratuite, diverse din ramura web.

(Lectii php gratuite) - Constante php

Niciun comentariu

O constanta este un identificator pentru o valoarea simpla.

Pentru a defini si utiliza constantele sunt aplicate urmatoarele reguli:
  • numele constantelor nu sunt precedate de simbolul dolarului cum este in cazul variabilelor php. Acestea trebuie alcatuite la fel ca si numele variabilelor. Sunt implicit case sensitive motiv pentru care,  prin conventie, se scriu intotdeauna cu majuscule;
  • valoarea unei constante, odata definita, nu mai poate fi schimbata pe durata executiei unui script, cu exceptia unor constante predefinite ( built-in ),  dintre care amintim __FILE (indica numele fisierului curent) si __LINE (indica numarul liniei pe care se afla ea insasi), numite si constante magice. Dintre celelalte constante mai pot fi amintite si PHP_VERSION (indica versiunea interpretorului PHP) si PHP_OS (valoarea sa este numele sistemului de operare al calculatorului pe care lucreaza interpretorul PHP);
  • constantele pot fi accesate de oriunde din interiorul scriptului in care au fost definite, nepunandu-se probleme legate de domeniul de existenta al acestora;
  • constantele pot fi evaluate numai la valori scalare;
Functia define() este utilizata pentru definirea (inregistrarea) constantelor, iar defined() pentru verificarea existentei acestora.

Exemplu:

<?php
  define ("VARSTA", "20");
    if (defined ("VARSTA")) {
       echo VARSTA;
}
?>

Primul argument al functiei define() este un sir de caractere (numele constantei), al doilea fiind o expresie PHP valida, numita valoarea constantei. Daca al treilea argument ( acesta fiind optional ) este precizat are valoarea true ( define ( "VARSTA", 20, true) ), constanta inregistrata va fi case sensitive  (in exemplul de mai sus se poate utiliza si ca maxim).

Valorile boolene  true si false sunt constante predefinite case insensitive. Pentru a obtine toate constantele predefinite, se poate utiliza functia get_defined_constants().

Exemplu:

<?php
echo "<pre>";
print_r (get_defined_constants() );
echo "</pre>";
?>

Salutare ! Daca ti-a placut acest articol click pe unul din butoanele de mai jos si da-i share in reteaua ta de socializare. De asemenea poti lasa si un comentariu cu privire la acest articol. Multumesc !

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu